Het Hooihuis staat toch wel bekend om de prachtige grote vuurkorven die iedere dag voor de gasten worden aangestoken. De vuurkorven zorgen voor een onwijs gezellige sfeer en bovendien kun je er nog eens heerlijk lekker opwarmen ook. Wist je dat Het Hooihuis voor de gezellige vuren een echte hout(op)topper in dienst heeft? In dit blog maak je kennis met onze enige echte houtexpert Jaap.

DSC_0480

1. Sinds wanneer werk je bij Het Hooihuis en hoe ben je er terecht gekomen?

Vanaf het eerste uur ben ik werkzaam bij Het Hooihuis. In de beginjaren hielp ik nog in de spoelkeuken. Maar toen ik op mijn 50ste het Korps Mariniers mocht verlaten (dankzij een soort VUT-regeling vanwege mijn vele uitzendingen) ben ik bij Het Hooihuis iedere dag voor een keurig “opgetopte” vuurkorf gaan zorgen. Daarnaast zorg ik ervoor dat alle vuiligheden en peuken “van het dek zijn”. Ook help ik onze vaste klusjesman met verschillende klussen in en rondom het restaurant.

2. Wat maakt Het Hooihuis voor jou zo bijzonder?

Natuurlijk is Het Hooihuis extra bijzonder voor mij, omdat het restaurant van mijn zoon en schoondochter is. Daarnaast is inmiddels heel ons gezin inclusief aanhang er werkzaam, dat schept toch een hele hechte band! Ook ben ik onwijs trots dat Het Hooihuis de afgelopen 10 jaar zo’n ongelofelijke sterke positie in de West-Brabantse horeca heeft weten te vergaren.

3. Waar haal je in je werk de meeste voldoening uit?

Dat de tuin er (vooral in de zomer) strak en netjes bij ligt. Een prachtig compliment is natuurlijk dat we afgelopen jaar de prijs voor het beste terras van Nederland hebben gewonnen. Daar hoort natuurlijk ook mijn werk bij, dat is echt fantastisch.

4. Wat vind je het meest belangrijke in je beroep?

Dat het bedrijf op mij kan rekenen. Ik ben werkelijk bijna iedere dag bij Het Hooihuis te vinden. Op een keer vakantie per jaar na dan.

5. Wat is je favoriete Hooihuis gerecht?

Ik ben een echte biefstuk liefhebber. Mijn favoriet blijft dan ook de heerlijke “echte” carpaccio zonder poespas, zoals het hoort. Alle verschillende biefstukken van het Hooihuis zijn aan mij wel besteed. Daar mag je mij dan ook gerust voor wakker maken! Verder vind ik ook alle seizoensspecialiteiten erg lekker!

6. Hoe krijg je de perfecte vuurkorf?

Ik steek altijd heel veel tijd in het stapelen van de blokken hout. Ik noem dat het hout ‘optoppen’… hahaha. Dit zijn nog wat termen uit mijn militaire carrière! Eerst een stapel om en om verticaal stapelen, met daartussen wat karton. Daarna eromheen bouwen met natuurlijk tussen de blokken openingen voor de luchtdoorstroming. Zo is het vuur snel aan en brand de stapel keurig op. Zelfs tot het laatste houtje!

7. Hooihuis weetje: hoeveel kilo hout verbranden jullie jaarlijks?

Dat is een hele vracht. Ik geloof wel 350 kuub per jaar!

Wil je meer lezen over de vakmensen van Het Hooihuis? Lees dan het blog over chef-kok Miranda eens, of het blog over bedrijfsleider Luuk.